Harry van der Ploeg 09-04-25, 12:51
De Bolle Snor heet het stevige blonde bier dat speciaal is gebrouwen voor de viering van tachtig jaar vrijheid. De mannen van Brouwerij De Snor uit Velp hebben er tulpenbollen voor gebruikt. Dit bij wijze van eerbetoon aan de ontberingen van de oorlogsgeneratie. Die doorstond een barre hongerwinter voorafgaand aan de bevrijding.
„Het pakte uit als een behoorlijke uitdaging met de nodige tegenslag”, zegt ondernemer en bierliefhebber Jaap Lok van het brouwersteam.
Het was de vereniging Oranje voor Velp die de brouwerij benaderde voor een vrijheidsbier. De geallieerden bevrijdden Velp op 16 april 1945 van de Duitse bezetter. Het is de bedoeling om die bevrijding na tachtig jaar groots te herdenken.
De Snor werd afgelopen winter het middelpunt van brainstormsessies over de ingrediënten van het bier. Hoe zat het ook alweer met die tulpen als noodvoedsel tijdens de Tweede Wereldoorlog? Een ‘voedingsraad’ verspreidde destijds folders met recepten voor bloembollen en suikerbieten. Te denken viel aan stamppot, soep, pannenkoeken en koekjes van tulpenbollen. Voordeel: ‘de korte kooktijd van zeven à vijftien minuten’.
Bol vol zetmeel
Potentie heeft de tulpenbol zeker, zegt Diede Baak, vertegenwoordiger bij De Snor. Hij wijst erop dat de bol vol zetmeel zit. Dat wordt normaliter in de grond omgezet in suikers. Tijdens het brouwproces geven suikers smaak aan het bier. „Maar het was niet zo handig om met ons idee in januari op zoek te gaan naar bollen, want die waren allang de grond in.”
Bovendien moesten de mannen de juiste tulpenbollen vinden. „Biologische tulpen, want er mogen geen pesticiden in zitten”, oppert Lok.
Ze kwamen terecht bij Biotulips in Toldijk van Jordi Wesselink. Hij is een van de weinigen in Nederland met biologische tulpen. De Achterhoeker koopt onbespoten bollen en laat die uitgroeien tot bloemen.
Brouwer Roy Korten bekeek de partij van pakweg 100 kilo bollen bij binnenkomst met belangstelling. Zijn conclusie: „Het schilletje moet eraf.”
Want met dat schilletje erbij was het bier niet te pruimen. Het hele team heeft zich vervolgens een ongeluk gepeld. De honderden bollen eenvoudigweg versnipperen kon niet.
Het eerste resultaat was supersmerig, het smaakte naar groene erwten
Jaap Lok „We hebben alles in stukjes gesneden”, zegt Lok. „Dat was ontzettend pokkenwerk.”
De mannen hebben de bollen geproefd. Baak: „Een notige, aardse smaak.” Lok: „Het zit ergens tussen ui en kastanje in.”
Supersmerig
Daarna begon het avontuur: het brouwproces. „Het eerste resultaat was supersmerig”, zegt Lok lachend. „Het smaakte naar groene erwten.”
Daarna ging het steeds beter, maar bij een ongelukje bij het brouwen ging wel 200 liter bier verloren. „Dat hoort bij experimenteren”, vat Baak dit samen. Toen het de goede richting op ging volgde het lageren van bier om het te rijpen en te klaren. Lok: „Nu is het een echt lekker biertje geworden.”
Een proef op de som leert dat het makkelijk wegdrinkt, als een zomerbiertje, dat naar meer smaakt. Er zitten ook eetbare planten in. Soorten die in de Tweede Wereldoorlog her en der uit nood geplukt werden. ‘Florale smaken’ heten ze op het etiket van het flesje, te weten ‘lindebloesem, paardenbloem, kamille en brandnetel’. Baak relativeert: „Het gaat om minieme hoeveelheden.”
Bij De Snor noemen ze het resultaat ‘een stevig blond bier’. Dat stevige zit hem vooral in het alcoholpercentage: 8 procent, wel iets om rekening mee te houden.
Vrijdag schenken de mannen De Bolle Snor in De Grote Kerk in de Kerkstraat in Velp, tijdens de start van de herdenking van tachtig jaar vrijheid. Daarna is het bier verkrijgbaar in slijterijen in Velp en Arnhem. En bij het proeflokaal van De Snor aan de Oranjestraat 17A in Velp.
De Bolle Snor in het flesje met een montage van tulpen en een foto van twee soldaten van de bevrijding. Ingrediënten: water, gerstemout, tulpenbol, lindebloesem, paardenbloem, kamille, brandnetel. © Gerard Burgers
Bron: De Gelderlander Bevrijdingsbier van tulpenbollen smaakt naar meer: Stevige Bolle Snor eert ‘overwintering en overwinning’ | Arnhem | gelderlander.nl