Van gangbaar naar biologisch

Van gangbaar naar biologische tulpen - plantion

Echte biologische tulpen uit de kas

Het lijkt zo logisch: een bosje biologische tulpen. Toch kom je het zelden tegen.
“Klopt“, zegt Jordi Wesselink, eigenaar van Bio Tulips. “Er zijn in Nederland slechts twee partijen die biologisch tulpen broeien: een doet het grootschalig, vooral voor de export. De ander zijn wij. En wij zijn juist kleinschalig. Zoveel mogelijk probeer ik tulpen vanuit onze schuur te verkopen; daarnaast hebben we een webshop, en een deel gaat naar Plantion.” Daar brengen de biologisch tulpen slechts een fractie meer op dan de gangbare. Daar kan Jordi het niet voor doen. “Als ik al mijn tulpen naar de veiling zou brengen hou ik het nog geen jaar vol.” Ook om andere reden verkoopt hij het liefst rechtstreeks aan de klant: het directe contact en de reacties die hij ontvangt. “Het kost meer energie, maar ik vind het veel leuker om te doen.”

Tulpenbroei op watercultuur
Enkele jaren geleden besloot Jordi met vrouw en jonge kinderen terug te keren naar het huis in Toldijk waar hijzelf was opgegroeid. Zijn broer had er een tulpenbroeibedrijf gehad, maar was daarmee gestopt. Omdat de schuur en de inrichting er nog waren, was de stap klein om een bedrijf te starten. “Een bollenteler bracht mij op het spoor van biologische tulpen. “Hij kon ons de bollen daarvoor leveren”.  Zo is Jordi ruim 2 jaar geleden begonnen. “Omdat we de bio-bollen in bakken met wat water telen, in plaats van in de grond, kregen we na aanmelding (na enige discussie) bij Skal direct ons certificaat.” Hij ziet bio-tulpen als een belangrijke aanvulling op het sortiment, niet als vervanger: “gangbare en biologische teelt hebben in mijn ogen evenveel bestaansrecht. We kunnen van elkaar leren.

Eerste producten
Bio Tulips had in januari 2022 de eerste bloemen. Jordi was dik tevreden over de kwaliteit van zijn tulpen. “De teelt verloopt vrijwel hetzelfde als vroeger toen we met gangbare tulpen werkten. Behalve dat we nu bio bollen gebruiken en we niet langer kunstmest in het water mogen doen. Dat is ook niet nodig, als je maar gezonde bollen met voldoende inhoud gebruikt.”
Jordi en Sandra hebben de smaak te pakken. Bij huis ontwikkelen ze een halve ha grond om siergewassen te telen: een bio-pluktuin waar mensen zelf hun bosje tulpen kunnen snijden, verder zonnebloemen, Alliums en wat Dahlia’s. Jordi: “Vanaf de zomer gaan we ook veldboeketten maken.”

Profiel:
Bio Tulips; kleinschalige tulpenbroei op watercultuur (kas van 350 m2); bio

Tijdlijn:
2000: familie Wesselink begint tulpenteelt in kas
2022: Bio Tulips start biologische tulpenbroeierij; Skal certificaat
2024: Jordi en Sandra Wesselink verbreden assortiment met pluktuin e.d. (bio i.o.)

 Plantion magazine, jaargang 1 - nummer 1